AroAceUtu

Puhetta aromanttisuudesta, aseksuaalisuudesta ja aroässyydestä.


Aromanttisuus

Aromanttisuus – aromanttinen ihminen ei koe romanttista vetoa toisia ihmisiä kohtaan, kokee sitä hyvin vähän tai kokee sitä vaihtelevasti.

Kehrääjä, 4.12.2020

Aromanttisuus on siis suuntautuminen ja identiteetti, jota määrittelee se, miten ihminen kokee romanttista vetovoimaa – tai oikeastaan, kuinka hän ei koe sitä.
Romanttinen vetovoima on sitä, mihin ihmisen romanttinen kiinnostus kohdistuu. Esimerkiksi heteroromanttinen ihminen kiinnostuu romanttisesti ihmisistä, jotka ovat muuta sukupuolta kuin hän itse ja homoromanttisen romanttinen kiinnostus kohdistuu samaa sukupuolta olevia kohtaan.

Aromanttisena en osaa kuvailla romanttista vetovoimaa, mutta ihmiset ovat kuvailleet sitä sellaiseksi, missä kokee voimakasta, fyysistä tunnetta juuri tiettyä ihmistä kohtaan ja haluaa tehdä romanttisiksi mieltämiään asioita juuri tämän tietyn ihmisen kanssa ja haluaa luoda tämän tietyn ihmisen kanssa romanttisen suhteen ja siteen. Monet esimerkiksi kuvailevat romanttisia ihastumisia ja rakastumisia ”perhosiksi vatsassa”.

Aromanttisuus on kirjo, jonka alle kuuluu aromanttisuuden lisäksi monenlaisia erilaisia mikrotermejä ja identiteettejä. Tällaisia ovat esimerkiksi harmaaromanttisuus, demiromanttisuus, aroflux ja aegoromanttisuus. Harmaaromanttinen kokee romanttista vetovoimaa heikosti, harvoin tai vaihtelevasti. Demiromanttinen voi tuntea romanttista vetovoimaa vain luotuaan tunnesiteen jonkun kanssa. Arofluxin romanttisen vetovoiman kokeminen vaihtelee ja muovautuu kuin neste. Aegoromanttinen pitää romantiikan ideasta, mutta ei itse halua henkilökohtaisesti osallistua romanttiseen toimintaan.

Ei-aromanttisia eli niitä, jotka kokevat romanttista vetovoimaa, kutsutaan alloromanttisiksi.

Romanttisuus ja aromanttisuus

Aromanttisuus ei kerro kenenkään suhtautumisesta romantiikkaan ja romanttisiin tekoihin, taikka sitä, haluaako ihminen romanttisia suhteita. Jotkut aromanttiset käyttävät tiettyjä termejä kuvaamaan sitä, miten he suhtautuvat romantiikkaan. Nämä termit ovat romanssista pitävä, romanssivälinpitämätön, romanssia välttävä ja romanssia kaihtava.

Romanssista pitävä aromanttinen voi mieltää romantiikan ja romanssin itselleen tärkeäksi ja positiiviseksi asiaksi, johon hän haluaa mielellään osallistua.
Romanssivälinpitämättömälle romantiikka ei välttämättä herätä voimakkaita tunteita suuntaan tai toiseen, vaan hän on välinpitämätön siitä.
Romanssia välttävä aromanttinen voi pitää romantiikkaa asiana, joka ei ole niinkään tärkeä tai oleellinen asia hänen elämässään, mutta se ei välttämättä herätä voimakkaita negatiivisia tunteita hänessä.
Romanssia kaihtava aromanttinen puolestaan voi tuntea voimakkaita negatiivisia tunteita romantiikkaa kohtaan taikka halua olla osallistumatta romanttisiin tekoihin.

Nämä termit eivät kuvaa sitä, miten aromanttinen suhtautuu romantiikkaan yleisellä tasolla tai konseptina, vaan kuvaavat vain hänen henkilökohtaista suhtautumistaan romanttisiin tekoihin osallistumisesta ja niiden tekemisestä.

Amatonormatiivisuus

Amatonormatiivisuudella tarkoitetaan oletusta siitä, että jokainen kokee romanttista vetovoimaa ja rakkautta, ja jossa romanttinen, monogaminen, avioliittoon ja lapsien hankkimiseen tähtäävä parisuhde on kaikille paras suhdemuoto ja että jokaisen pitäisi pyrkiä sellaiseen. Termin on luonut filosofi Elizabeth Brake. Amatonormatiivisuus esimerkiksi asettaa erilaiset ihmissuhteet hierarkiseen järjestykseen, jossa romanttinen parisuhde on määrittynyt parhaimmaksi ja arvokkaimmaksi suhteeksi. Amatonormatiivisuuteen sisältyy myös oletus siitä, että naimattomat ja ilman parisuhdetta olevat ihmiset ovat onnettomia ja puolikkaita – ja tarvitsevat kumppania tullakseen kokonaiseksi.

Lähteinä käytetty



Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus