AroAceUtu

Puhetta aromanttisuudesta, aseksuaalisuudesta ja aroässyydestä.


Keskustelukortit

Keskustelukortit sateenkaarinuorten kohtaamiseen -opinnäytetyö

Mäkinen, Nea & Matzon, Utu-Taival
Keskustelukortit sateenkaarinuorten kohtaamiseen
Opinnäytetyö, sosionomi (AMK)
Kevät 2023

Opinnäytetyö Theseuksessa: https://www.theseus.fi/handle/10024/79
Keskustelukortit: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/794020/Matzon_Makinen_Keskustelukortit%20%281%29.pdf

Nea Mäkisen ja Utu-Taival Matzonin opinnäytetyössä luotiin keskustelukortit sateenkaarinuorten kohtaamiseen. Keskustelukortteja voi hyödyntää laajasti nuorten parissa tehtävässä työssä ja ne ovat vapaasti käytettävissä. Opinnäytetyössä luotiin 10 keskustelukortteja, jotka käsittelivät erilaisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä aiheita. Jokaisessa kortissa on tilanne, johon nuorten on pohdittava ratkaisu kolmesta annetusta vaihtoehdosta. Kortit käsittelevät muun muassa väärinsukupuolittamista, sukupuolen olettamista ja identiteetin pohtimista.

Opinnäytetyön tavoitteena oli tarjota nuorille mahdollisuus harjoitella sateenkaarinuorten kohtaamista sekä kannustaa nuoria keskustelemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvistä aiheista työssä tuotettujen keskustelukorttien avulla. Keskustelua hyödyntämällä pyritään myös edistämään yhdenvertaisuutta ja sateenkaarinuorten hyvinvointia.

Opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä Helsingin Rudolf Steiner -koulun kanssa, jossa keskustelukortteja kokeiltiin käytännössä.

Opinnäytetyö oli ehdolla Queer Galassa vuoden 2023 queer-opinnäytetyöksi.

Esimerkkikortti:

Vaalealla pohjalla musta teksti: ”1. Luokkalaisesi Mikael on transpoika. Oppituntia on pitämässä sijainen, joka jakaa luokan kahtia tyttöihin ja poikiin. Sijainen vaatii, että Mikaelin on mentävä tyttöjen ryhmään. Kuinka toimit? a) Et tee mitään. b) Korjaat, että Mikael on poika ja kuuluu poikien ryhmään. c) Vaadit itsekin, että Mikael on tyttöjen ryhmässä.”

Pidä blogia WordPress.comissa.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus